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16s-23S rDNA: polymorphisms and their use for detection and identification of Xylella fastidiosa strains BJM
Martinati,Juliana Camargo; Pacheco,Flávia Tereza Hansen; Miranda,Vitor Fernandes Oliveira de; Tsai,Siu Mui.
Strains of Xylella fastidiosa from several hosts (coffee, citrus, grape, almond, oleander, peach, plum, etc.) were characterized by analyzing the content of the nucleotide sequences of 16S-23S rDNA (coding for a small subunit ribosomal RNA) spacer region (ITS). Current methods for sequencing the ITS region yields partial sequences that do not contribute with significant information. According to this fact, new primers have been designed in order to obtain a complete sequence and facilitate the sequencing. The complete 16S-23S sequences from 08 strains were amplified through PCR using the primers designed in our lab. The 16S-23S sequences obtained were compared with 52 others sequences entries in GenBank database. The results revealed a higher level of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Genetic diversity; 16S-23S rDNA; Intergenic spacer; Identification; Detection.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822007000100033
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Queijo de minas artesanal da Serra da Canastra: influência da altitude das queijarias nas populações de bactérias acidolácticas Arq. Bras. Med. Vet. Zootec.
Resende,M.F.S.; Costa,H.H.S.; Andrade,E.H.P.; Acúrcio,L.B.; Drummond,A.F.; Cunha,A.F.; Nunes,A.C.; Moreira,J.L.S.; Penna,C.F.A.M.; Souza,M.R..
Amostras de queijo de minas artesanal foram coletadas em 18 queijarias localizadas em propriedades rurais da região da Serra da Canastra, Minas Gerais, com o objetivo de avaliar a influência da altitude sobre a população de bactérias acidolácticas. As queijarias estavam distribuídas nas altitudes de 600 a 900m, 900 a 1000m e mais de 1000m. Observaram-se populações mais elevadas de bactérias acidolácticas nas amostras de queijo da altitude de 600 a 900m. Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei e Lactobacillus plantarum foram os principais microrganismos isolados e identificados por PCR ARDRA 16S-23S rDNA, além de Enterococcus spp., Lactococcus spp. e outras espécies de Lactobacillus. Sugere-se que estas espécies estejam adaptadas ao ambiente de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Queijo; Altitude; Bactérias acidolácticas; 16S-23S rDNA.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352011000600039
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